top of page
BUFET ASSESSOR

Avantprojecte de llei de reforma de la Llei Concursal

Updated: Dec 17, 2021

El mes d'agost passat, el Govern, a través del Ministeri de Justícia i del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, trec a tràmit d'audiència pública el nou Avantprojecte de Llei de Reforma de la Llei Concursal, just l'any següent a l'aprovació del Reial decret legislatiu 1/2020, de 5 de maig, pel qual s'aprovava el text refós de la Llei concursal.

Aquest avantprojecte és una de les reformes compromeses amb Brussel·les al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El principal objectiu de la reforma és garantir que les empreses i empresaris viables que estiguin en dificultats financeres tinguin accés a un procediment efectiu de reestructuració preventiva que els permeti continuar amb la seva activitat, afavorint la demografia empresarial, reforçant el teixit productiu i impulsant el creixement econòmic. Els grans canvis que planteja l'executiu són, entre d'altres, les següents: 1. Introdueix els anomenats plans de reestructuració, suprimint els actuals instruments preconcursals (acords de refinançament i acords extrajudicials de pagament). Entre els seus avantatges, es destaca que es tracta d'un mecanisme flexible i àgil des del punt de vista procedimental, que contribuirà a la descongestió dels jutjats mercantils, alliberarà recursos i permetrà una eficiència més gran del concurs. S'estableix també la figura de l'expert en la reestructuració, que serà obligatòria en determinats supòsits estipulats a la llei. 2. S'introdueix un procediment d'insolvència únic per a autònoms i microempreses de menys de 10 treballadors, més àgil, digitalitzat i amb un cost molt reduït que incrementarà la possibilitat de continuïtat de les empreses viables. 3. Configura un procediment de segona oportunitat més eficaç, ampliant la relació de deutes exonerables. Sota certes garanties i subjectant-se a un pla de pagaments, s'habilitarà l'exoneració dels deutes dels interessats sense necessitat d'una liquidació prèvia dels actius empresarials o de l'habitatge habitual del deutor. 4. S'inclou incentius en la retribució de l'administrador concursal condicionats a la celeritat i l'agilitat del procediment. Per contra, quan la gestió no resulti eficient, s'establiran penalitzacions per a l'administrador concursal, considerant que no ha estat eficient quan el procediment es prolongui durant més d'1 any per causes que li siguin imputables a aquest.



Finalment, cal esmentar que d'acord amb el Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19, s'amplia fins al 31 de desembre de 2021 l'exempció del deure del deutor que estigui en estat d'insolvència de sol·licitar la declaració de concurs i la no admissió a tràmit de les sol·licituds de concurs necessari que presentin els creditors. S'aclareix també que el termini de dos mesos de què disposa el deutor per sol·licitar la declaració de concurs voluntari s'ha de computar a partir de la data de finalització del termini de suspensió de l'esmentat deure.

Commentaires


bottom of page