top of page
bufetweb

Recurs d’inconstitucionalitat de l’Impost del patrimoni

Possibilitat de sol·licitar la devolució de l'Impost sobre el Patrimoni dels exercicis 2021 i 2022.


El Tribunal Constitucional té admès a tràmit un recurs d’inconstitucionalitat per les modificacions introduïdes per la Llei de pressupostos generals de l’estat del 2021 a l’impost del Patrimoni.


Aquest recurs es basa en un doble fonament:


  • La possible confiscatorietat de l’impost, a l’augmentar el tipus marginal màxim en 1%, passant del 2,5% al 3,5%.

  • L'eliminació de la temporalitat de l'impost, convertint-lo en indefinit, i creant d’aquesta manera un nou tribut. Aquesta conducta es troba expressament prohibida en virtut de l’article 134.7 de la Constitució Espanyola, el qual estableix la prohibició de crear nous tributs mitjançant una Llei de pressupostos.


Si el Tribunal Constitucional declara la inconstitucionalitat d’aquestes modificacions, en concret de la segona, implicaria la devolució de les autoliquidacions corresponents a l’Impost del patrimoni practicades als exercicis 2021 i 2022.



No obstant això, s’ha de tenir en compte que si el Tribunal Constitucional manté el criteri establert en la Sentència STC 182/2021 relativa a l’Impost sobre l’Increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua Municipal), solament es podran beneficiar de la declaració d’inconstitucionalitat aquells contribuents que haguessin sol·licitat la rectificació de les autoliquidacions abans de la data de la sentència.


La decisió d’impugnar l’Impost del patrimoni s’ha d’analitzar individualment en funció de les circumstàncies de cada contribuent, tenint en compte que actuar contra l’autoliquidació de l’impost comporta que s’interrompi la prescripció d’aquest.


Des de BUFET ASSESSOR estem a la vostra disposició per a qualsevol consulta en relació la sol·licitud de rectificació de les autoliquidacions de l’impost del patrimoni dels exercicis 2021 i 2022.

Comments


bottom of page